Pöh Olmak Icin Ne Mezunu Olmak Gerekir ?

Pusula

New member
PÖH Olmak İçin Ne Mezunu Olmak Gerekir?

Polis Özel Harekat (PÖH) olmak, pek çok kişinin hedeflediği prestijli bir meslek olmasının yanı sıra zorlu eğitim ve sıkı fiziki şartları da beraberinde getirir. PÖH olmak isteyenlerin en çok merak ettiği sorulardan biri, hangi mezuniyetlerin bu mesleğe başvuruda bulunabileceği ile ilgilidir. PÖH olabilmek için hangi eğitim düzeyine sahip olmak gerektiği, başvuru sürecinde adayların karşılaşacağı şartlar ve bu sürecin detayları konusunda doğru bilgilere sahip olmak, başvuruda bulunmayı planlayan adaylar için son derece önemlidir.

PÖH Olabilmek İçin Gerekli Eğitim Düzeyi Nedir?

PÖH olmak için başvuruda bulunmak isteyen adayların, en az lise mezunu olmaları gerekmektedir. Bu, Polis Özel Harekat’a başvuruda bulunabilmek için gerekli olan temel eğitim düzeyidir. Lise mezunu olan bireyler, Polis Akademisi ve Polis Meslek Yüksekokuluna başvurabilirler. Ancak, PÖH olmak isteyen adaylar için bir diğer önemli nokta, sadece lise mezunu olmanın yeterli olmamasıdır. Lise mezunu olmak, adayın polislik mesleğine başvurabileceği anlamına gelir fakat PÖH olabilmek için daha fazla eğitim ve zorluk gereklidir.

PÖH Olmak İçin Hangi Okul ve Eğitim Kurumlarına Başvurulabilir?

PÖH olmak için, Polis Akademisi veya Polis Meslek Yüksekokuluna başvuru yapılması gerekmektedir. Ancak başvuru yapılacak okulların genellikle lisans düzeyinde eğitim veren kurumlar olması, PÖH olmak isteyenlerin sadece lise mezunu olmalarının yeterli olmayacağı anlamına gelir.

Birçok polis, öncelikle Polis Meslek Yüksekokulunu veya Polis Akademisini tamamladıktan sonra belirli bir süre görevde çalışıp, performanslarına göre PÖH kadrolarına başvururlar. Polis Akademisi ve Polis Meslek Yüksekokulunda eğitim almak, başvuru sürecini kolaylaştırabilir ve PÖH olmak için adayları daha iyi bir konuma getirebilir.

PÖH Olmak İçin Gerekli Diğer Şartlar Nelerdir?

PÖH olabilmek için eğitim düzeyinin yanı sıra, başvuru sahiplerinin uyması gereken bazı fiziksel ve psikolojik şartlar da bulunmaktadır. Bu şartlar, PÖH adaylarının zorlu görevlere ve strese dayanabilme kapasitelerini test etmeyi amaçlar. PÖH olmak isteyen adaylar için genel olarak aranan şartlar şunlardır:

- **Yaş sınırı**: Adayların 18 yaşından büyük, 27 yaşından küçük olmaları gerekmektedir. Yaş sınırı, başvurunun yapılacağı yıl baz alınarak hesaplanır.

- **Fiziksel yeterlilik**: Adayların fiziksel yeterlilik testini geçmeleri gerekmektedir. Bu test, dayanıklılık, hız, kuvvet gibi unsurları içerir ve PÖH adaylarının bu unsurlar konusunda ne kadar hazırlıklı oldukları değerlendirilir.

- **Sağlık durumu**: PÖH adaylarının, belirli sağlık kriterlerine uygun olmaları gerekir. PÖH, yoğun fiziksel ve psikolojik stres gerektiren bir görev olduğundan, sağlık durumu önemlidir.

- **Boy ve kilo oranı**: Boy ve kilo oranı da önemli bir kriterdir. Genellikle boy uzunluğunun 167 cm ve 185 cm arasında olması gerekir. Vücut kitle indeksi de belirli bir sınırda olmalıdır.

- **Adli sicil kaydı**: Adayların sabıka kaydının temiz olması gerekmektedir.

PÖH Olmak İçin Hangi Üniversite Mezunları Başvurabilir?

PÖH alımına başvurmak isteyen üniversite mezunları için de belli başlı kurallar bulunmaktadır. Polislik mesleğine başvurabilmek için üniversite mezunu olmak, genellikle Polis Akademisi ve Polis Meslek Yüksekokuluna başvuru için gereklidir. Ancak PÖH özel bir alan olduğu için sadece lise mezunları da başvurabilecektir. Yani üniversite mezunu olmak, PÖH başvurusu için otomatik olarak bir avantaj sağlamaz.

Ancak üniversite mezunları, Polis Meslek Yüksekokuluna veya Akademisine başvurduklarında daha farklı eğitim programları alabilecekleri gibi, belirli bir seviyede eğitim ve deneyim gerektiren farklı polislik birimlerine yönlendirilebilirler. Bu da, PÖH adaylarının polislik alanındaki gelişmiş bir kariyer yolunu takip etmelerine olanak tanır.

PÖH Olmak İçin Hangi Bölümden Mezun Olmak Gereklidir?

PÖH olmak için belirli bir bölümden mezuniyet şartı yoktur. Lise, üniversite ya da herhangi bir önlisans veya lisans bölümü mezunu olmak mümkündür. Ancak bazı bölümler, başvuru sürecinde avantaj sağlayabilir. Örneğin, beden eğitimi ve spor, psikoloji, güvenlik ve koruma gibi bölümlerden mezun olan bireyler, PÖH alımlarında daha fazla şansa sahip olabilirler. Bununla birlikte, PÖH olmak için en önemli kriterin eğitim değil, fiziksel ve psikolojik yeterlilik olduğu unutulmamalıdır.

PÖH Alımlarına Ne Zaman Başvurulabilir?

Polis Özel Harekat alımları her yıl belli dönemlerde yapılmaktadır. Bu alımlar, İçişleri Bakanlığı tarafından duyurulur ve başvuru tarihleri, başvuruların kabul edilme süresi ilgili resmi kurumlar aracılığıyla ilan edilir. Bu ilanlar genellikle Polis Akademisi’nin internet sitesinde ve Resmi Gazete’de yayımlanır. Adayların başvuru için gerekli belgeleri tamamlamaları ve başvuru tarihlerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Başvuru tarihlerinin kaçırılmaması için sık sık duyuruları takip etmek önemlidir.

PÖH Olabilmek İçin Ekstra Bir Hazırlık Gerekir mi?

PÖH olmak isteyenler için ekstra bir hazırlık süreci, fiziksel ve psikolojik hazırlığı kapsayan önemli bir dönemdir. Fiziksel testlere hazırlık için düzenli olarak spor yapmak, dayanıklılık antrenmanları yapmak ve hız çalışmaları yapmak gereklidir. Ayrıca psikolojik dayanıklılık için stresle başa çıkma, takım çalışması ve liderlik gibi becerilerin geliştirilmesi önemlidir.

Sonuç Olarak PÖH Olmak İçin Ne Mezunu Olmak Gerekir?

PÖH olmak için en önemli şartlardan biri, adayların lise mezunu olmalarıdır. Ancak sadece lise mezunu olmak yeterli değildir. Polis Akademisi ve Polis Meslek Yüksekokulunda eğitim alarak PÖH olmak isteyen adayların, fiziksel ve psikolojik açıdan da kendilerini geliştirmeleri gerekir. Başvurulan dönemde sağlık durumu, yaş ve fiziksel yeterlilik gibi unsurlar da dikkate alınır. PÖH olmak, zorlu bir süreç ve hazırlık gerektiren bir meslek olmasına karşın, bu alanda görev almak isteyenler için saygın bir kariyer yolu sunmaktadır.