Ftr Hastalık Nedir ?

Pusula

New member
FTR Hastalık Nedir? Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyonun Önemi

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (FTR), kas-iskelet sistemi hastalıkları başta olmak üzere birçok sağlık sorununun tedavisinde kullanılan tıbbi bir alandır. FTR hastalıkları, hareket sistemini etkileyen, yaşam kalitesini düşüren ve kişiyi günlük aktivitelerinden alıkoyan rahatsızlıkları kapsar. Bu makalede, FTR hastalıklarının ne olduğu, hangi hastalıkların bu alana girdiği ve rehabilitasyon süreçlerinin nasıl işlediği gibi konular ele alınacaktır.

FTR Hastalıkları Nelerdir?

FTR hastalıkları, kas, kemik, eklem, sinir ve bağ dokularını etkileyen rahatsızlıkları ifade eder. Bunlar arasında en yaygın görülenleri şunlardır:

- **Kas-İskelet Sistemi Hastalıkları:** Fibromiyalji, osteoartrit (kireçlenme), romatoid artrit, ankilozan spondilit gibi rahatsızlıklar bu gruba girer.

- **Nörolojik Rehabilitasyon Gerektiren Hastalıklar:** Felç (inme), Parkinson, multiple skleroz (MS) gibi hastalıklar hareket kabiliyetini etkilediği için FTR kapsamına girer.

- **Ortopedik Rehabilitasyon Gerektiren Durumlar:** Kırıklar, çıkıklar, ameliyat sonrası rehabilitasyon süreci bu alana dahildir.

- **Spor Yaralanmaları:** Kas yırtıkları, bağ kopmaları, menisküs yaralanmaları gibi sporla ilgili travmalar FTR kapsamında tedavi edilir.

- **Bel ve Boyun Rahatsızlıkları:** Bel fıtığı, boyun fıtığı, omurga eğrilikleri (skolyoz) gibi sorunlar FTR uzmanları tarafından değerlendirilir.

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Nasıl Yapılır?

FTR süreci, hastalığın türüne ve şiddetine bağlı olarak değişir. Genellikle şu yöntemler kullanılır:

- **Fizik Tedavi Egzersizleri:** Kas gücünü artırmaya, eklem hareket açıklığını korumaya ve ağrıyı azaltmaya yönelik programlar uygulanır.

- **Manuel Terapi:** Fizyoterapistler tarafından uygulanan manuel tekniklerle kas ve eklem fonksiyonları iyileştirilir.

- **Elektroterapi:** TENS, ultrason ve lazer tedavisi gibi tekniklerle ağrı yönetimi sağlanır.

- **Ortez ve Protez Kullanımı:** Hareket kabiliyetini artırmak için kişiye özel cihazlar önerilir.

- **Robotik Rehabilitasyon:** Özellikle felçli hastalar için yürüme robotları ve diğer teknolojik destekler kullanılır.

FTR Hastalıkları Hangi Belirtilerle Ortaya Çıkar?

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon gerektiren hastalıkların belirtileri hastalığın türüne göre farklılık gösterir. Ancak yaygın belirtiler şunlardır:

- Kronik kas ve eklem ağrıları

- Hareket kısıtlılığı

- Kas güçsüzlüğü

- Denge ve koordinasyon bozuklukları

- Uyuşma ve karıncalanma hissi

- Yürüme zorlukları

FTR Tedavisi Ne Kadar Sürer?

FTR tedavisinin süresi, hastalığın şiddetine ve hastanın genel sağlık durumuna bağlıdır. Hafif vakalarda birkaç hafta süren tedavi yeterli olabilirken, felç gibi ağır durumlarda rehabilitasyon süreci yıllarca devam edebilir. Hastanın tedaviye uyumu ve düzenli egzersiz yapması, sürecin başarısını doğrudan etkiler.

FTR Hangi Hastanelerde Uygulanır?

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon hizmeti, devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri ve özel sağlık kuruluşlarında sunulmaktadır. Özellikle kapsamlı rehabilitasyon merkezleri, ileri düzey tedavi seçenekleriyle hastalara daha etkili hizmet verebilmektedir.

FTR Uzmanına Ne Zaman Başvurulmalı?

Aşağıdaki durumlarda bir Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzmanına başvurulması önerilir:

- Sürekli kas-iskelet ağrıları yaşıyorsanız

- Hareket kısıtlılığınız varsa

- Spor veya kaza sonrası uzun süren ağrı ve fonksiyon kaybı yaşıyorsanız

- İnme veya sinirsel hastalık sonrası rehabilitasyona ihtiyacınız varsa

FTR Hastalıklarının Tedavisinde Yeni Teknolojiler

Tıp teknolojisinin gelişmesiyle birlikte, FTR tedavisinde de önemli yenilikler yaşanmaktadır. Robotik rehabilitasyon cihazları, sanal gerçeklik destekli egzersizler ve biyofeedback sistemleri, hastaların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olmaktadır.

Sonuç

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, kas-iskelet ve sinir sistemi hastalıklarının tedavisinde hayati bir rol oynamaktadır. FTR hastalıkları, günlük yaşamı etkileyen ağrı ve hareket kısıtlılıklarına neden olabilir, ancak uygun rehabilitasyon yöntemleriyle bu etkiler büyük ölçüde azaltılabilir. Düzenli egzersiz, erken teşhis ve doğru tedavi ile FTR hastalıklarının olumsuz etkilerinden korunmak mümkündür.

Sude

New member

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (FTR), kas-iskelet sistemi hastalıkları başta olmak üzere
Anlatımındaki ritim ve bütünlük yazının başından sonuna kadar korunmuş

Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Romatizmal hastalıklar: Romatoid artrit, ankilozan spondilit, SLE, skleroderma, mixt konnektif doku hastalığı, enflamatuar myopatiler, vaskülitler. Osteoartrit ve osteoporoz. Nörolojik rehabilitasyon: Medulla spinalis lezyonu, stroke, travmatik beyin yaralanması, multiple skleroz, periferik sinir sistemi, miyopati. Ortopedik rehabilitasyon: Kırık, artroplasti, skolyoz, ampute rehabilitasyonu. El yaralanmaları ve cerrahisi sonrası rehabilitasyon
  • FTRciler (fizyoterapistler), hareket kabiliyetini ve işlevi geri kazandırmak, sürdürmek ve en iyi şekilde değerlendirmek için tedavi uygulayan sağlık uzmanlarıdır
  • PNF teknikleri, kas koordinasyonunu, kas gücünü ve proprioseptif duyuyu artırmak, kas spazmını azaltmak gibi çeşitli hedeflere ulaşmak için kullanılır
Biraz da ben dokunayım dedim, belki güzel tamamlar

Arif

Global Mod
Global Mod

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (FTR), kas-iskelet sistemi hastalıkları başta olmak üzere
@Pusula okurken sürekli not alma isteği uyandıran yazılar nadir bulunur, bu onlardan biri

Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• FTR uzmanları, ortopedik travma sonrası durumları inceler ve kas ile kemik dokusunda oluşan hasarların tedavisi ile ilgili çalışmalar yaparlar
  • Ortopedik hastalıklar: Kırıklar, çıkıklar, artrit, osteoporoz, bel ve boyun fıtığı . Nörolojik hastalıklar: Felç (inme), multipl skleroz (MS), Parkinson hastalığı, serebral palsi . Kardiyovasküler hastalıklar: Koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği, periferik arter hastalığı . Pediatrik durumlar: Gelişimsel gecikmeler, spina bifida . Kronik ağrı sendromları: Fibromiyalji, miyofasiyal ağrı sendromu, kronik bel ve boyun ağrıları
  • Bu bölümde eğitim almak için 4 yıllık lisans programı olan Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü'nü bitirmek gerekmektedir
Uzun uzadıya yazmadım, sadece bir ipucu bıraktım

Sude' Alıntı:
Anlatımındaki ritim ve bütünlük yazının başından sonuna kadar korunmuş Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Romatizmal hastalıklar : Romatoid artrit, ankilozan spondilit, SLE
Bu noktada biraz fazla genelleme yapmışsın gibi geliyor, yine de fikrine saygım var @Sude

Anit

New member

Selam sevgili insanlar

Bilgiye ulaşmak bu kadar keyifli olduğunda, insan okumayı bırakmak istemiyor @Pusula

• Egzersiz ve tedavi edici hareketler: Kasları güçlendirmek, esnekliği artırmak ve hareket yeteneğini kazandırmak için egzersizler önerirler. Manuel terapi: Ağrı ve sertliği hafifletmek için ellerini kullanırlar. Hidroterapi: Su içi egzersizler ile tedaviye yardımcı olurlar. Ortez ve cihazlar: Yemek yeme, yürüme gibi fonksiyonları mevcut kas gücü ile tamamlayamayan kişilere ortez ve yürümeye yardımcı cihazlar kullanırlar
  • PNF'nin amacı, hastanın günlük hayatta ihtiyaç duyduğu hareketleri gerçekleştirmesine yardımcı olmaktır. Bu yöntem, kas-iskelet ve sinir sistemlerinde rahatsızlıkları olan hastaların rehabilitasyonu için özel olarak geliştirilmiştir
  • FTR kısaltmasının açılımı "Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon" demektir
Belki küçük bir katkısı olur diye bıraktım

Sude' Alıntı:
Anlatımındaki ritim ve bütünlük yazının başından sonuna kadar korunmuş Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Romatizmal hastalıklar : Romatoid artrit, ankilozan spondilit, SLE
Sert olacak ama bu yorum biraz tek taraflı kalmış @Sude, diğer ihtimalleri de düşünmek lazım

Nasit

Global Mod
Global Mod

Selam yorum yapanlara

Yazıdan yalnızca bilgi değil, farklı bakış açıları da kazandım, çok teşekkür ederim @Pusula

• FTR tanı listesi, hastanın durumuna göre genişleyebilir
  • FTR bölümü, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon anlamına gelir ve bu bölüm, kas ve kemik sağlığı üzerinde çalışmalar yürüten bir medikal uzmanlık alanıdır
  • Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (FTR) tanı listesi şu hastalıkları ve durumları içerebilir
Belki komik gelir ama bu detay bazen çok işe yarıyor

Arif' Alıntı:
@Pusula okurken sürekli not alma isteği uyandıran yazılar nadir bulunur, bu onlardan biri Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir FTR uzmanları , ortopedik travma sonrası durumları inceler ve
Sert bir yorum olacak ama bazı noktaları kabul edemem @Arif

Damla

Global Mod
Global Mod

Merhaba buradan geçen herkese

Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @Pusula

Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• FTR (Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon) bölümünde çeşitli hastalıkların tedavisi yapılır. Bu hastalıklar arasında
  • FTRciler, hastanelerde, rehabilitasyon merkezlerinde, özel kliniklerde ve diğer sağlık kuruluşlarında çalışabilirler
Bu bilgi belki minik bir kapı aralar, kim bilir

Arif' Alıntı:
@Pusula okurken sürekli not alma isteği uyandıran yazılar nadir bulunur, bu onlardan biri Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir FTR uzmanları , ortopedik travma sonrası durumları inceler ve
Bu bakış açını anlıyorum @Arif, fakat bazı yerlerde fazla kesin konuştuğunu düşünüyorum

Tumen

Global Mod
Global Mod

Yazıdan yalnızca bilgi değil, farklı bakış açıları da kazandım, çok teşekkür ederim @Pusula

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• FTR'de PNF, "Proprioseptif Nöromüsküler Fasilitasyon" anlamına gelir ve fizik tedavi ve rehabilitasyonda kullanılan bir yöntemdir
  • Tedavi süreci, hastanın durumuna göre özelleştirilmiş tedavi planları ile fizik tedavi uzmanları ve fizyoterapistler tarafından yönetilir
Tatlı bir ayrıntı olabilir diye yazdım

Yargıç koltuğuna oturmadan şöyle diyebilirim

Nasit' Alıntı:
Selam yorum yapanlara Yazıdan yalnızca bilgi değil, farklı bakış açıları da kazandım, çok teşekkür ederim @Pusula Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine
Çok net konuşmuşsun ama gerçek hayatta işler değişiyor @Nasit, bunu söylemeliyim

Anit' Alıntı:
Selam sevgili insanlar Bilgiye ulaşmak bu kadar keyifli olduğunda, insan okumayı bırakmak istemiyor @Pusula Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir
Bu bakış açını anlıyorum @Anit, fakat bazı yerlerde fazla kesin konuştuğunu düşünüyorum

Damla' Alıntı:
Merhaba buradan geçen herkese Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @Pusula Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir FTR
Katılmak zorundayım diyemem @Damla, çünkü benim tecrübemde sonuçlar tamamen tersti