«Schubert, tüm şarkıcıların tırmanmak istediği bir Everest'tir»

HalaycıBaşı

New member
Mucize olan sesler var ve Philippe Jaroussky'ninki gibi gizemli olan başka sesler de var. Kontratenor (Maisons-Laffitte, Yvelines, 1978) 10 yaşında keman eğitimi almaya karar verdiğinde öğretmenleri kendilerinde bir yetenek olduğunu fark etti ancak kendisi kariyerine profesyonel olarak kendini adayamayacak kadar geç başlamıştı. Enstrümanıyla her karşılaştığında bunun üzücü olduğunu itiraf ediyor çünkü her egzersizi yapmak onun için kolay olsa da profesyonel bir kemancı olmak için gereken teknik seviyeye ulaşamayacağını biliyordu. O anda bilmediği şey, içinde o muhteşem enstrümanın olduğuydu. Bağırsaklarında. Paris'te bir Fransız kontrtenorun konserini dinlediğinde 18 yaşındaydı ve büyülenmişti. Bu sesi ilk kez tuhaf bir kilise bağlamında duyuyordu ve böyle şarkı söylemek istediğini düşündü. «18 yaşımdayken sesim üzerinde çalışmanın daha kolay, daha doğrudan olduğunu fark ettim ve doğru yolda olduğumu düşündüm. Çok çalışmam gerekiyordu ama işin zor kısmı o kadar da değil, telaffuz ettiğim kelimelerden daha fazla nota söylemem gerektiği gerçeğiydi. Zor bir yoldu çünkü ben bir not makinesi değilim ama sesimi her gün dile getirdiğim duygularla bağlantılandırmam gerekiyor,” diye itiraf ediyor Philippe Jaroussky, Madrid'deki Fransız Enstitüsü'ndeki koltuklardan birinde otururken ABC'ye.

Zamanımızın en büyük kontrtenatörlerinden biridir ve sesinin doğaüstü, aşkın olduğu söylenir. Bir meleğin sesi. Arkasında büyük bir kariyer bulunan kontrtenor, piyanisti Jérôme Ducros ile birlikte Haydn, Mozart'ın eserlerinin de yer aldığı Impacta Döngüsü 'Viyana-Paris'in bir parçası olan çok özel bir programı gerçekleştirmek için bugün Madrid Ulusal Oditoryumu'nu ziyaret ediyor. , Schubert, Hahn, Faure ve Debussy. Aynı zamanda Barselona'daki Palau de la Musica'da, San Sebastián'daki Kursaal'da olacak. “Madrid'e dönmek her zaman özeldir çünkü on beş yılı aşkın süredir burada şarkı söylüyorum.” Yürütülecek program samimi, farklı ve karmaşık bir şeydir. “Orkestra konserinden çok farklı bir şey bu. Bu, iki müzisyenin, özellikle de 20 yıldır birlikte çalıştığım Ducros'un buluşması. Bu resital aynı zamanda müzikleri Franz Schubert'e ait olan yeni albümünün çıkışıyla da örtüşüyor. «Schubert, tüm şarkıcıların tırmanmak istediği bir Everest'tir. Bu ustalıkla ilgili değil, renk, ifade ve ifadeyle ilgili. Mutlak kontrol gerektiren bir repertuar ama aynı zamanda zamanın durduğu anı bulmak için kendinizi özgürleştirmeniz gerekiyor. Çok fazla iç gözlem ve azim gerektiren bir iş. «Genellikle icra ettiğimden daha uzak bir repertuvar olması nedeniyle benden çok şey isteyen bir proje oldu. Almanca konuşmama rağmen çok daha derinlere inmem gerekti. Schubert'i söylemek bir rüya. Onun bir melek olduğu her zaman söylenmiştir. Onun gibi melek gibi besteciler var ve Beethoven ya da Brahms gibi yeryüzünde daha çok başkaları var. İnsanlar bazen bir meleğin sesine sahip olduğumu söylüyorlar, o yüzden birlikte çalışacaklar mı bakalım” diye itiraf ediyor gülerek.

İcra etmesi gereken işler çok çeşitli ve hem kendisi hem de izleyici için zorlu bir iş. “İnsanlara sahip olduğum yüksek kontrtenor sesi unutturmayı seviyorum. Benim için en önemli şey izleyiciyi duygularla müzikle yolculuk ettirmek. Barok bir şeyi değil, bir şiiri yorumlamam gerekiyor. Opera biraz histerik bir dünya, programda ise şiirsel bir dünya var. Dört dakikada bir şarkıdan bu kadar farklı bir şarkıya geçmek çok zor. Her şarkı bir dünyadır ve her şarkının içine izleyiciyi çekmek de zordur.

Müzik evrenseldir ama sizin onu hissetme şekliniz o kadar da değil. En azından dünyanın en iyi opera ve tiyatrolarını gezen Jaroussky buna inanıyor. «Kültürel olarak İspanya, repertuar açısından İtalya'ya daha yakın, ancak sahneleme hakkında konuştuğumuzda her şey değişiyor. Berlin'in tadı Madrid'in, Paris'in, Londra'nın tadıyla aynı değil. Biz sanatçılar, pandemiden sonra insanların sinemalara dönüp dönmeyeceği konusunu çok düşündük. Kovid sonrası sezon herkes için çok karmaşıktı. Şimdi her şey daha iyi gibi görünüyor ama savaş asla kazanılmıyor. Gençlere tiyatroya veya operaya gitmenin zamanın tadını farklı şekilde çıkarmanın bir yolu olduğunu göstermeyi ilginç buluyorum. Her zaman telefonda ses dinleyen veya bir şeyler izleyen ilk kişi benim. Tiyatro muhteşem bir şeydir; “Sadece müzik yok, sessizlik de var.”

Maestro Gianandrea Noseda, ABC ile yakın zamanda yaptığı bir röportajda, bir sanatçının iç yaşamının sağlam olması durumunda, bunun şarkı söylemek, enstrüman çalmak veya orkestra şefliği yapmak olsun, bir partisyonu yorumlamak anlamına geldiğini söyledi. Jaroussky'ye göre iç yaşam ve kariyerin başlangıç noktası da bunun anahtarı. «Gençken dünyayı keşfediyormuşum gibi hissettim. Gençliğin enerjisiyle yaşarsınız, sesin esnekliğini tanırsınız. Her şey çok kolay, çok doğal bir şey. Ancak birkaç yıl sonra biraz başarı elde etmeye başladığımda ve büyük mekanlarda şarkı söylemek için davet edilmeye başladığımda korku ortaya çıktı. Baskıyı hissettim, bu duyguyu çok bastırdım çünkü henüz tüm teknik noktalara hakim olma yeteneğine sahip değildim. Çok yorgundum ve aynı zamanda her zamankinden daha çok çalışmam gerekiyordu. 25 yıl sonra bunların hepsi ortadan kalktı. “Stres var ama çok daha sakinim.” Sesindeki bu dönüşüm, Ulusal Oditoryum'daki bugünkü kadar karmaşık ve değişken programlarla yüzleşmesine olanak tanıyan şeydir.

Ses değişiyor, kontrtenor her altı ayda bir sicilindeki değişiklikleri fark ettiğini garanti ediyor. Artık geçmişte yaptığı gibi yapamayacağı şeyler var ama kendisi için daha ilginç olan başka şeylerin de olduğunun farkında. «Gençken bilmediğim bir şey, özellikle esnekliği korumak için ses üzerinde daha sonra daha da fazla çalışılacağıydı. Artık işten daha çok keyif alıyorum çünkü ses üzerinde çalışmak iç gözlem anlamına geliyor. Kendini daha iyi tanımaktır. Sanırım kendimi 25 yaşıma göre daha iyi tanıyorum. O yaşlarda başkalarını tanımaya ilgi duyarız ama benim için öyle bir yaş var ki, başkalarından çok kendi şirketimle ilgileniyorum. Gençken sesin bana yabancı bir şey olduğundan bahsederdim. Olduğumu düşündüğüm kişiyle ses arasında bir kopukluk vardı. Artık sesimden bahsedebilirim.

Jaroussky enstrümanından bahsederken sözlerinde oluşan duygu kaçınılmazdır. «Pek çok foniatri doktoru bana ses tellerinin nasıl çalıştığına dair hâlâ birçok gizemin bulunduğunu söylüyor. Konuşulan ses, zihinle doğrudan bağlantı kurabilme yeteneği zaten bir mucizedir. Gerçi benimkinin her sesin benzersiz olmasından kaynaklanmadığını düşünüyorum. Sesi izleyiciyle buluşturma yeteneğinin bir mucize olduğuna inanıyorum. “Vücudumun müzik sinyallerini alan bir anten olduğunu ve bunu enstrümanım aracılığıyla topluma aktardığımı her zaman düşündüm.” Tüm bu yıllar süren çalışmaları ve iç gözlemleri onun sadece bir kontrtenor olarak kariyerinde büyümesine değil, aynı zamanda sınırlı kaynaklara sahip gençlere eğitim verdiği ve onları dünyayla tanıştırdığı Paris'teki Jaroussky Akademisi'ndeki okulunda öğretmen olarak da büyümesine yardımcı oldu. müzik ve şarkı sözleri.

Gençleri çekin

Sanatçıların opera icra ettiği tezgahlarda küçük ekranların aydınlatıldığını görmek giderek yaygınlaşıyor. Dört perdelik bir oyunda dikkat verememe durumu giderek artıyor. Philippe Jaroussky gibi sanatçıların karşılaştığı zorluklardan biri, cep telefonuyla koltukta bulunabilecek tüm uyaranlardan uzaklaşmadan izleyicinin dikkatini canlı tutmaktır. Ayrıca yeni nesilleri, daha olgun izleyicilerin çoğunlukta olduğu oditoryumlara çekmek. “Şimdi birkaç yıl öncesine göre farklı düşünüyorum. Bence operanın zenginliği doğruyu söylüyor. Opera kutsal bir dünyadır. Bunu söylemek ilginç çünkü bir buçuk saat boyunca operaya Mahler konseri ya da senfoni dinlemek için gelen gençler var çünkü Netflix dizisi izlemeden geceyi geçirmenin tamamen farklı bir yol olduğunu anladılar. . Sessiz olmak ve kutsal bir şekilde zamanın tadını çıkarmaktır. Gençlere bunun 'havalı' bir şey olduğunu söylerseniz onlara yardım etmezsiniz. Operanın, balenin, konserin emek isteyen, oturup susmayı gerektiren bir iş olduğunu öğretmeliyiz. “Opera iyi insanları çeker.”

Buna ek olarak, bu türde ve klasik müzik gibi diğer türlerde çok fazla çeşitlilik bulunduğunu ve izleyicinin gördüklerini beğenip beğenmediğini tek bir performansla belirlemenin çok zor olduğunu kabul ediyor. “Operayı ilk kez gördükten sonra bir daha dönmemeye karar vermek çok üzücü. Yazık, çünkü sahneleme o kadar farklı ki… Klasik müzik o kadar zengin ki, sadece Vivaldi'den ve barok dünyadan hoşlananlar da var, çağdaş müzikten etkilenenler de var ve Mozart'ın 'Don Giovanni'sini dinleyenler var, 20 çünkü kulağa asla aynı gelmiyor.

Sanatçı, sadece genç kuşakların ilgisini çekecek çalışmalar yapılmadığını, bilet fiyatlarının düşürülmesi için de çalışmalar yapıldığını, bunun da dünyadaki tüm tiyatrolarda uygulanmasa da, gençlere yönelik promosyon ve tekliflerin yanı sıra bu indirimin de takdirle karşılandığını belirtiyor. insanlar buna daha kolay ulaşabiliyor. “Operaya gitmenin, en sevdikleri yıldızın pop konserine gitmekten daha ucuz olabileceğini şimdiden anlamaya başlıyorlar.” Her ne kadar bu konuda iyimser olsa da hâlâ yapılacak çok şey olduğunun farkında. “Toplum değiştiği için mücadeleyi olduğu gibi kabul etmemeliyiz.”

Bu görevi sadece tiyatrolar için bir meydan okuma olarak değil, kendi görevi olarak üstlenen kontrtenor, burslu kaynakları olmayan iki yüz gencin ücretsiz olarak müzik eğitimi alması için Paris'teki okulu Jaroussky Akademisi ile yeni nesillerin ilgisini çekmeye çalışıyor. . “Müzik çalışıp bir enstrüman çalmayı öğrendiğinizde müziği farklı ve daha özel bir şekilde takdir ettiğinizi düşünüyorum.” Müzik mesleğine sahip pek çok çocuk ve genç, büyük bir masraf gerektirdiğinden, müzik eğitimi alma fikrini bir kenara bırakıyor. Jaroussky, okulu tam olarak “müzik çalışmalarını demokratikleştirmek” ve böylece yetenekli her gencin kaynakları olsun veya olmasın bu okula erişebilmesi için kurdu. Öğrencileri 20 euro gibi sembolik bir miktar ödüyor. «20 yıllık kariyerimin ardından, bana verilen fırsatı başkalarına da verme ihtiyacı hissettim. Müzik altyapınız olmadığında altı veya yedi yaşındaki bir çocuğu enstrüman çalmaya teşvik etmek zordur. “Yani çok fazla yetenek kayboluyor.”