“İzin istemeden istediğini yaptı”

HalaycıBaşı

New member
Yıllarca çok fazla, Carmen Martín Gaite 'Madam Ferlosio'du. “Okumaya başladığımda, 1970'in sonlarında José TeruelProfesör, Sergi Komiseri ve Yazarın Biyografisi. «Oldukça kamuoyunda yaşadık … cinsiyetçi “. Bugün bu etiketi kim hatırlıyor? Teruel, “Bence bu 80'lerde ve 90'larda netleşmeye başladı.” «Bugün bir kitapçıya gidip Martín Gaite olduğunu düşündüğünüz neslinden kitap arayın. Ayrıca üniversitedeki öğrencilerimde de fark ediyorum: tezleri, doktora çalışmaları … ». Martín Gaite için, iletişim ve duygular çok önemliydi ve ele alınan okuyucu ve onu nasıl ikna edeceği ». Ve bugün, doğumunun yüzüncü yılı kutlandığında, meyveleri toplamaya devam ediyor.

Teruel bizi şurada alır Okuyucunun eviMadrid kesimhanesinde. Salonun diğer tarafında, bazı operatörler 'Carmen Martín Gaite ve El Collage: Özgürlük Gazetesi' sergisine biniyor, bu da kapılarını Salı ve Eylül ortasına kadar açacak. «'New York'un Vizyonu' çalışmasında çok önemli bir not defteri görülecek, çünkü edebi atölyesinin normalde düşündüğümüzden çok daha deneysel olduğunu gösteriyor. Görüntülerin New York'taki düşüncelerden daha hızlı olduğunu ve kolaj ve kelimelerle bir gazete yapmaya başladığını fark etti. Bu gazete neden ölümünden sonra yayınlandı? Bulduğum cevap, kızı Marta'ya verdiği. Onun için bu tür şeyler her zaman çok saygı duydu.

Teruel sadece bu örneğin komiseri değildir; Ayrıca Ekim ayında Milli Kütüphane'ye gelecek ve daha sonra Salamanca'daki Plaza de Los Bandos'a gidecek başka bir iddialı serginin arkasında. Cervantes, Salamanca yazarının 'Memoriam'daki' mirasını almak için harf kutusunun kapılarını açacak. Martín Gait'in başladığı yıl.

Bu etkinlik ve kutlamalar galerisine çakışan, Biyografi 'Carmen Martín Gaite' (Tusquets), Teruel tarafından yazılmış ve yakın zamanda 2025 Comillas Ödülü'nü verdi. Benim için ana kaynak, 2008'den 2019'a kadar yaptığım tam çalışmasının baskısı oldu. Yapamadığım yüzde 50'lik bir materyalim olduğu izlenimine sahibim. Bir biyografi de bir anlatı söylemidir, bazen her şey bir hikayeye uymaz: seçmeniz gerekir ».

Sonuç, Martín Gaite'in çoklu yaşamlarını damıtan 500 sayfalık bir hacimdir. «Bu biyografi anlayışından saf bir kronoloji olarak nefret ediyorum. Bir biyografi tarihi bir anı aydınlatmalıdır ”diyor Teruel. “Martín Gaite'in hayatı iki şeyi aydınlatıyor”. «One: neslinin katılımcısıydı ve mirasıydı; 1950 arkadaş grubu hakkında en çok yazan yazardır ”dedi. «Ve bazen onun neslinin olanların çok fazla hatırlamadığını düşünüyorum. Benim için çok önemli görünen başka bir şey var: neslinin büyük erkek ikonlarından önce kendi şiirlerini teyit etti.

Martín Gaite yakında başarıyı buldu, iki çocuğun ölümü gibi darbeler yaşadı ve son aşamasında popüler bir romancı olarak yeniden ortaya çıktı, şapkalarınkine.

“Kızının uyuşturucularla ilgili sorunlarını biliyordu, sadece onunla birlikte yaşadığı için değil, aynı zamanda parasını sağladığı için”

En derin gözyaşı kızı Marta'nın ölümüydü. Ferlosio ile evlilikten doğdu, eroin tuzağına düştü ve AIDS nedeniyle 28 yıl boyunca öldü. Teruel biyografisinin bir bölümünde ele alıyor. “Kızının sorunları uyuşturucularla çok iyi biliyordu, sadece onunla yaşadığı için değil, aynı zamanda ona para sağlayan ve hatta 'not defterlerinin' bazı sahnesinde maksimum doğallık ile tanıştığımda Marta Sigaraları ile paylaştığı için” diye yazıyor. O yıllarda, biyografinin yazarını gözlemliyor Martín Gaite, suçladı. “Çok fazla çalıştı, çok fazla çalıştı,” diyor Teruel. «80'lerin ilk beş yılında tüm iş yükü tarafından vuruldum. Bir biyografi yazarı olarak, rakipsiz olan gerçeği aramıyorum, ama karmaşıklık ve olası hipotezler arıyorum. Ve elbette, kızının bağımlılığı da pahalı bir bağımlılıktı. Düşündüğüm bir hipotezdir ».

Bütün bunlar, eroinin sonuçları ve hatta daha az yardım hakkında çok az şey bildiği bir zamanda oldu. «Martín Gaite tüm bunları zamanın gençliğinin kurtuluşunun bir başka işareti olarak yorumladı. Nereye gelebileceğinin farkında değildi. Marta, AIDS tarafından ilk ölüm vakalarından biriydi ». Yazar romanlarında annelerin iki çıkışı olduğunu söyledi: ya da çocuklara özgürlük verin veya kanatlarını kesti. “O ve baba çok karmaşık bir zamanda kıza kanat vermeye karar verdi.” Martín Gaite, Marta'yı 'Manhattan'da Küçük Binicilik Hood' olarak romanladı. “Bu çok açık, orada Sara Allen'ın kurdu yemediğini, Freedom adında bir tünel tüneli yediğini söylüyor.”

İkincil Görüntü 1 - 'Carmen Martín Gaite ve El Collage' sergisi, New York ve Los Angeles arasındaki bir gezi sırasında 1980 ve 1981 yılları arasında günlük kızı için yaptığı kolajları gösteriyor

İkincil Görüntü 2 - 'Carmen Martín Gaite ve El Collage' sergisi, New York ve Los Angeles arasındaki bir gezi sırasında 1980 ve 1981 yılları arasında günlük kızı için yaptığı kolajları gösteriyor

Amerikan kolajları
'Carmen Martín Gaite ve El Collage' sergisi, New York ve Los Angeles arasındaki bir gezi sırasında kızı için yaptığı kolajları 1980 ve 1981 arasında bir gazete şeklinde gösteriyor.
ABC

Teruel, kitabında, Martín Gaite tarafından epistolar ve 'herkesin defterinin okunmasından «, hayatının birçok dakika içinde anne ve karısı olarak başarısızlığını, özerkliğe ve başkalarının özgürlüğüne verdiği abartılı saygı olduğunu hissettiğini ekliyor.

Bu darbeye rağmen, yazar son aşamasında okuyucular tarafından ibadet edilen popüler bir romancı olarak yeniden ortaya çıktı. Teruel, “Kültle popüler olanı nasıl karıştıracağımı biliyordum” diyor. Romanesque Philology'deki doktor, 'Macanaf süreci' veya 'İspanya'da on sekiz aşk kullanımları' gibi makalelerin yazarı da “okuyucuya zaman zaman bir koka serinliği verilmesi gerektiğini” de anladı. Tüm türlere dokundu: romanlar, hikayeler, denemeler … Televizyon için senaryolar yazdı, altı dilde metinler çevirdi … “Edebiyatta istediklerini, neslinin göçmenlerinin düşüncesi hakkında ne olursa olsun izin istemeden yaptı.”

Bu adamlardan biri, 1953 ve 1970 yılları arasında kocası Rafael Sánchez Ferlosio'ydu. «Başlangıçlarında onun için bir uyarıcıydı, bir yazar olarak profesyonelleşmesine yardımcı oldu. Ona yardım etti ve bunu tanıdı, ilk başlıklarının çok şiirsel tonunu daha titiz bir nesir için kırdı. İkisi, evlendiklerinde kendilerini sadece edebiyata adayacaklarına karar verdiler ve bu örnektir, çünkü edebiyat o zaman çok az prestijli bir faaliyetti. Şimdi Ferlosio'dan bağımsız oldu. 'Spa'dan (1955), Ferlosio'nun yayınlanana kadar hiçbir şey okumasına izin vermedi, çünkü eleştirisinin onu etkileyeceğini biliyordu ».

“1950 arkadaş grubu hakkında en çok yazmış olan yazar. Nesilinin o kadar çok hatırlamıyordu”

Biyografi yazarı için, bu evliliğin bir hata olduğunu söylemek, bazılarının sürdürdüğü gibi, hiçbir anlam ifade etmiyor: «Bana gerçek bir barbarlık gibi görünüyor: Bir varlığı manipüle etmek. Bence başarı veya başarısızlık gibi terimler kararlarımızı ve varlığımızı değerlendirmek için beceriksiz kelimelerdir ». Özellikle kızı Marta yaşarken Ferlosio ile çok samimi bir ilişki sürdürdü. Doğumdan kısa bir süre sonra ölen başka bir oğlu Miguel vardı. Martín Gaite yazı ile tedavi edildi. «Onun için literatür bir ilaçtı. İyileşmedim, ama rahatlamıştı ”diyor Teruel.

“Hak etme yaşı” nda, söylediği gibi, editoryal başarıları güçlendi. Asturias Prensi ve El Nacional gibi ödüller kazandı. Daha önce, ilk adımlarını attığında Gijón Café ve Nadal ile atmıştı. İkincisi ile komik bir fıkrada rol aldı. İki yıl önce Ferlosio'ya verdiklerini bilerek, 'Blacks arasında' bir takma adla sunmaya karar verdi: Anne büyükannesinin adı Sofía Veloso. Nadal bilinmeyen isimleri sevdi. Laforet'in emsali vardı … 'Hedef' direktörü José Vergés'ten çağrı alana kadar radyodaki oylamayı takip etti. Sofia Veloso siz misiniz? Nadal ödülünü vereceğimizi bilmek için onu arıyoruz. Sırrını açıkladığı zamandı. “Ben Carmen Martín Gaite, Don José.”

Terminal kanseri

Carmen Martín Gaite, kız kardeşi Ana María'nın son aylarda yaşamaya gittiği El Boalo'nun aile evinde 2000 yılında kanser kurbanı olan 74'te öldü. Anita, kız kardeşinin daha fazla acı çekmesini istemediğini düşündü ve ona kanser olduğunu söylememeye karar verdi. Elbette kişisel konulardır ”diye açıklıyor Teruel. «Birçok arkadaş bana mirasını hazırlamak için hastalığını bilmenin belki de ilginç olacağını ilan etti. İrade hakkında hiçbir şey sevmediğini biliyorum ve bazen tehlikeyi gördüğünde, çıkıntı gibi çıkıntıyı boşaltmayı veya başını aşağı bulmayı tercih ettim. Her neyse, son bir süreçte olduğunu biliyordu. 2000 gündeminde 'Complete Works'te yayınladım ve ölümcül hissettiği ve iyileşmediği açık. Tüm arkadaşlarına veda etti.

Carmen Martín Gaite'ın okuduğu son roman, Lispector tarafından 'bir yaşam nefesi' idi. Teruel, yazdığı son bölüm 'bir görünmez çizgi' olarak adlandırıldı. “Onlar deli örnekler.”