Her iki Pulitzer ödülü sahibi Colson Whitehead: “Bu, yazmayı hiç de kolaylaştırmıyor. “Kendime şunu söylüyorum: bunu mahvetme.”

HalaycıBaşı

New member
Colson Whitehead'i (New York, 1969), Faulkner, Updike ve Tarkington'la birlikte iki Pulitzer'in seçkin kulübünü oluşturan az sayıdaki yazardan biri olarak sunmanın cazibesine direnmek zordur. Ancak art arda iki romanla bu ödülü kazanan tek kişi o; geceleri uykusuz kalmasına rağmen gerçekten etkileyici bir başarı. “Üçüncü bir Pulitzer'in düşmesini beklemiyorum” diyor. «Bu bana ipotek ödememe, ailemle birlikte evde olmama ve bir sonraki kitap için beyin fırtınası yapmama olanak sağladı. Son on yılda pek çok eleştirel kabul gördüm ve pek çok okuyucum oldu ama ertesi gün bilgisayar karşısındayım. Bunların hiçbiri bir sonraki kitabı kolaylaştırmıyor. Cesaret ve motivasyon gerektirir ama sonra son 25 yıldır yaptığım şeyi yapıyorum: Kendime 'batma, batırma, elinden gelenin en iyisini yap ve eğer şanslıysan her şey yoluna girecek' derim Peki.'”

Whitehead, aşağıdaki gibi ödüllü romanların başarısı sayesinde parasını ödeyebildiği New York'taki evinden yaklaşık yirmi gazetecinin sorularını yanıtlıyor: 'Yeraltı Demiryolu' herhangi biri 'Nikel Oğlanları'. Yeni kitabını tanıttı 'Ceza manifestosu'60'larda başlayıp 90'larda bitecek olan Harlem üçlemesinin ikincisi: 1100 sayfa sonra, Harlem'in kendileri kadar tehlikeli sokaklarında hayatta kalmak isteyenlerin içinde bulunduğu ikilemleri yakalamayı umuyor. yüzleşmek büyüleyicidir. «İnsanlar günahla doğarlar, günahkar bir toplum yaratırlar ve Ray Carney gibi insanlar [protagonista de la novela] Oraya gitmenin yolunu bulmaya çalışır. Bu benim bakış açım. Belki biraz üzücü olabilir, kusura bakmayın ama yozlaşmış insanlar ya da kötü adamlar olmasaydı tarih yazmazdı. “Hepimiz, bir şekilde, suçla ya da ahlaki doğruluk ve adaletle dolu bir yaşamı benimseme zorluğuyla karşı karşıyayız.”

• Yazar
    Colson Whitehead
  • Çeviri
    Luis Murillo Kalesi
  • Editoryal
    Rastgele Ev Edebiyatı
  • Sayfa sayısı
    392
  • Fiyat
    22,90 Euro
'Suç Manifestosu'nun yazarı, basın toplantısında güncel siyasetle ilgili sorulara yanıt vermek istemediği uyarısıyla çıkıyor, bu nedenle biz gazeteciler elimizden geldiğince konunun etrafından dolaşıyoruz. İlk deneme: Bugünün New York'u kitapta tasvir edilen yozlaşmış şehre nasıl benziyor? “Hala son derece yozlaşmış bir şehir. Mevcut belediye başkanımız Haber Bakanlığı tarafından soruşturuluyor. “Muhtemelen görevinden ayrılmak zorunda kalacak ve şu anda ceplerini bir dizi rüşvet ve son derece şüpheli kamu sözleşmeleriyle dolduruyor.” Kitaplarınızda siyasetin rolü nedir? “Bu benim bir insan olarak nasıl şekillendiğimi, Amerika Birleşik Devletleri'nin nasıl inşa edildiğini incelemekle ilgili; kölelik ve ayrımcılık hakkında düşünmek önemli.” Ve üçüncü bir girişim: Hiç Amerika Birleşik Devletleri'nden ayrılmayı düşündünüz mü? «Evet, ama bütün şehirler karmakarışık ve ırkçılıktan nasibini alıyor. Ayrılmak isteyip istemediğimi bilmiyorum, çok fazla ırkçının olmadığı saf bir yer neresi? Gidecek hiçbir yer yok, her şey berbat durumda. Yani sen nasıl oradaysan ben de buradayım. “Herkes kendi yerinde.”

Trump'ın kurşunu kaçtıktan sonra kitap hakkında konuşmanın zamanı geldi. Serinin ilk romanı Ray Carney'nin 60'lı yıllarda bahçıvan olarak yaşadığı maceraları anlatıyor olsa da artık dönem değişti ve Ray Carney bir mobilya mağazasının dürüst sahibi olarak geçimini sağlamaya çalışıyor. Kızı ondan Jackson 5 konserine gitmesini isteyene ve bilet almak için yeraltı dünyasından arkadaşlarına başvurmak zorunda kalana kadar her şey az çok iyi gidiyor. 70'lerde New York, çok fazla suçun ve suçluluğun olduğu, iflas etmiş hesapların olduğu bir şehirdi. «Bu aynı zamanda hip-hop, punk müziği veya disko müziğinin de doğduğu zamandır. Yani şehrin acı çektiği bir dönemde harika sanatlar da ortaya çıktı” diye düşünüyor. Bu arada Jackson 5'in seçimi tesadüf değil. «Çok popülerdiler. Mantıklı olan tarihsel bir referans. Bu romanın büyük bir kısmı yolsuzlukla ve yüzeyin altında yatanlarla ilgilidir. Michael Jackson 70'lerin başında çok yetenekli, dans eden ve şarkı söyleyen bir çocuktu ama artık ona kötü davrandığını, yozlaşmış bir canavara dönüştüğünü biliyoruz. Harika bir şarkıcıydı, harika şarkılar yazdı ama aynı zamanda birçok insanı taciz etti. “Onu çocuklarıma bakıcı olarak işe almam.”

«Michael Jackson harika bir şarkıcıydı ama aynı zamanda birçok insanı taciz etti. “Onu çocuklarıma bakıcı olarak işe almam.”

'Ceza Manifestosu' da kendisinden önceki 'Harlem'in Ritmi' gibi şehirle ilgili. «New York insanların gelip orta sınıfa yükseldiği, hayallerine ulaşıp gittiği bir şehir; ve sonra başka bir popülasyon geliyor. Bu yeniden başlayan bir süreç. Bu dinamizm bana çok çekici geliyor ve aynı zamanda çok teşvik edici ve motive edici görünüyor” yorumunu yapıyor. Serinin üçüncü romanı bittiğinde ne yapacak? Yazdan sonra olacak, diye yanıtlıyor: «Bir sürü mangal yapacağım ve bir sürü bira içeceğim. Bu benim acil projem. Elbette eserlerinin televizyon uyarlamalarını da gözden kaçırmıyor. 'The Nickel Boys' da “şimdiye kadar iyi eleştiriler almış” bir film. 'Yeraltı Demiryolu' dizisi zaten yayınlandı ve bu Harlem üçlemesini de diziye dönüştürmek için “şu anda durdurulmuş” bir proje var. “Görmemiz gerekecek, şu anda bu durumdayız.”