'Eugene Onegin' opera olmak istemeyen bir opera

HalaycıBaşı

New member
«'Onegin' bir sahne oyunu değilmiş gibi davranıyorlar… Tiyatro efektleri midemi bulandırıyor! […] Ben sahnede insanoğlunu istiyorum, kuklaları değil… Kralları, devrimleri, tanrıları ya da yürüyüşleri istemiyorum. Tek kelimeyle, her zamanki 'büyük opera' niteliklerinin hiçbirini istemiyorum! Kendi yaşadığım, gözlemleyebildiğim ya da beni duygulandırabilecek durum ve çatışmalara dayanan, samimi ve derin bir dramaya ihtiyacım var…” Piotr İlyiç Çaykovski ne alıntı Joan MataboschRus bestecinin roman hakkında yazdığı operayı sahneye çıkaran (22 Ocak – 18 Şubat tarihleri arasında on performans) Teatro Real'in sanat yönetmeni. Alexander Puşkin. Prodüksiyonun sahne yönetmenliği Christof Loy ve müzikal olarak Gustavo Gimeno (gelecek sezondan itibaren Real'in müzik yönetmeni olacak). Iurii Samoilov (Onegin); Bogdan Volkov (Lenski); Victoria Karkacheva (Olga) ve Maxim Kuzmin-Karavaev (Prens Gremin/Zaretski) filmin baş kahramanlarıdır.

Tatiana'nın Onegin'e olan karşılıksız aşkı ve (bir düelloda öldüreceği) Lenski ile bozulan dostluğu, 1879'da Moskova'da prömiyeri yapılan bu operanın, Christof Loy'un sahneye çıkışında devam etmek istediği iki ana çizgidir. Çaykovski'nin 'Eugene Onegin'i 'samimi bir drama' olarak değerlendirme yönündeki işaretleri. “Ben -diyor Alman yönetmen- özüne, Çaykovski'nin istediği şeye dönmek istedim; amacı 'büyük opéra' denilen şeyden çok uzak, büyük sahneler için değil konservatuarlar için bir eser yazmak olan Çaykovski'ydi. . Bir an oldu ki işler ters gitti ve eser daha görkemli bir şekilde yorumlanmaya başlandı. Başlangıçtaki fikre geri dönmek istedim ve çalışmaları hakkında okumak bana çok yardımcı oldu. Stanislavski1920'lerde Moskova Sanat Tiyatrosu'nda bu yakınlığı garantileyen çok ünlü bir prodüksiyona imza atan.

Lloyd şöyle diyor: “Çalışma hakkında daha fazla araştırma yapıp öğrendikçe, ilk bölümde Çaykovski'nin baş karakterle daha az ilgilendiğini ve bizim '' diyebileceğimiz şeye daha çok odaklandığını keşfettim.onun kurbanları': Tatiana ve Lenski. Düello eserin bakış açısında çok önemli bir değişiklik yaratır. Onegin, Dante'nin cehennemi diyebileceğimiz bir yere girer ve vicdan azabıyla yüzleşmek zorunda kalır. İlk bölüm gerçekçi, neredeyse sinematik bir tarzda (her zaman şiirsel ve teatral bir dokunuşla) sahnelenirken, ikinci bölüm daha çok Onegin'in iç dünyasına odaklanıyor. Düşüşünün ne kadar acı verici olduğunu hissedebilmemiz için onu gerçek bir insan haline getirmek istiyorum. “Olgunlaştıkça acı çeker ve eylemlerinin sonuçlarına katlanmak zorunda olduğunu anlar.”

2022'de Prokofiev'in 'Ateş Meleği' filmini yönettikten sonra Teatro Real'e dönen Gustavo Gimeno, filmin müziği hakkında konuşuyor. «Çaykovski 'Eugene Onegin'i büyük bir sevgiyle yazdı. Söylediği bir söz aklımda kaldı: 'Bu eseri yazarken hissettiklerimin küçücük bir kısmını bile halk duysaydı, görevimi tamamlamış sayılırdım.'” Şöyle devam ediyor: “Bana belirli anlarda ve belirli bir şekilde Mozart veya Schubertçizgilerin çok klasik ve simetrik bir şekilde mükemmel bir şekilde ana hatlarıyla belirtildiği yer. Çok az ustalık gerektiren, büyük bir mahremiyet eseri. Evet parlak anlar var ama çoğunluk değiller. Jest ekonomisi ve klasik çizgilerle olağanüstü bir derinlik, duygu ve güzellik yakalayan bu müziğin büyüklüğü de buradadır.

Gimeno, Christoph Loy'un çalışmalarını övüyor; bunun kendisi için bir aydınlanma olduğunu ve partisyonun çeşitli yönlerini keşfetmesine olanak sağladığını itiraf ediyor. «Operanın ilk iki ölçüsü Çaykovski'nin niyetinin güzel bir örneğidir; Çok az notada, sadece yaylılarla, eserin hemen hemen tüm duygularını anlattığı hissine kapılıyorsunuz; “Arzuyu, melankoliyi, hayal kırıklığını, arayışı algılayabiliyorsunuz… Harika bir müzik.”