«Empatinin olmadığı, sert siyasi durumların olduğu bir dünyada yaşıyoruz»

HalaycıBaşı

New member
Hans Zimmer Vatikan'ın Basın Odası'nda gazetecilerin karşısına coşkuyla çıkıyor. “Vatikan'da yoksul insanlara konser verilmesi yönündeki bu teklife nasıl hayır diyebilirim” diyerek varlığını gerekçelendiriyor. Bu Cumartesi öğleden sonra, neredeyse yarısı sosyal yardım alan 8.000 kişiyle kendi film müziklerini paylaşacağı muhteşem bir konser vermek için sopayı kaldıracak. Papa Francis'in sözcüsü Matteo Bruni, gösterinin fikrini şöyle özetledi: “Yoksullarla geriye kalanları değil, sahip olduğumuz en iyi şeyleri paylaşıyoruz.”

Besteci için bu tam anlamıyla bir dayanışma toplantısı değil, daha ziyade anlaşmaya varamayan bir toplum için bir insanlık dersidir. “Bir konserde önemli olan ne çaldığınız değil, birbirinizi dinlemeyi öğrenmektir. Empatinin olmadığı, zorlu siyasi durumların olduğu bir dünyada yaşıyoruzve başkalarına yardım etme yeteneğini hatırlamak zordur. Maestro şöyle açıklıyor: “Müzik bize, bizi insan yapan şeyin ne olduğunu hatırlatır.”

Öte yandan, “kariyerine yoksulluk dışında bir durumdan başlamamış” hiçbir müzisyene rastlamadığının garantisini veriyor. Her zaman başkalarının yardımıyla müzik yaptı. Geçmişi ve bize yardım eden insanları unutmamalıyız.

Vatikan'daki toplantı sırasında gösteriş yapmak yerine on iki Oscar adaylığı1988'de 'Yağmur Adam'la, 2022'de 'Aslan Kral', 'Mısır Prensi', 'Gladyatör', 'Origin' veya 'Dune'la ün kazandı.Yıldızlararası', ister 'Karayip Korsanları' ister 'Dunkirk' olsun, film müziklerinin ortak yönünü ortaya koyuyor. Bestelerindeki dini etki sorulduğunda, müzikal açıdan konuşursak, küçüklüğünden beri “Bach, Mozart, Mahler… ve Beatles” ile büyüdüğünü garanti ediyor. “Bence bunlar insanın, özellikle de Bach'ın yapabileceğinin ötesine geçiyor” diye kabul ediyor. Daha sonra eserlerinde “bir alt metin var, çok kişisel bir şey var, açıklamayacağım bir sır var, ama bu onların her zaman kalpten geldiğini gösteriyor.” Ama hemen pişman oluyor ve şöyle diyor: “peki bunu açıklayacağım».

«İngiltere'deydim, gençtim, 18 yaşındaydım ve muhteşem yerlerde oynadık. Ekonomik açıdan ülkenin durumunun zor olduğu bir dönemdi. Bradford'da 40'lı yaşlarında, iki küçük çocuğu olan, muhtemelen kocası olmayan bir kadın gördüm. Onlar çok küçük iki çocuktu ve onları beslemek için çabalayan bir insan olduğu fikrini verdi. Bu yüzden onun hayatına anlamlı bir şeyler verme ihtiyacı hissettim. Bu yüzden ne zaman beste yapmak zorunda kalsam Doris adını verdiğim bu kadını düşünüyorum ve kendi kendime şunu söylüyorum: 'Onun için bir şeyler yapmalıyım çünkü hayatı çok zor.' ve bu beni motive ediyor.

Yoksulluğa bak

«Sık sık sadaka dilenen insanlarla karşılaşıyorum ve bence önemli olan onlara verdiğiniz para değil, onların gözlerine nasıl baktığınız, onlara nasıl insan gibi davrandığınızdır. Her zaman görevimizin gözlerin içine bakmak olduğunu düşünmüşümdür” diye ekliyor. 67 yaşında, Roma'daki bu konserin amacının “sizi dinleyecek olan yoksul insanların hayatlarını iyileştirin». “Büyük bir şey yapıyoruz. Yoksullara nasıl yardım edebileceğimizi tartışarak zaman kaybetmiyoruz, ilerliyoruz. “Büyük bir alçakgönüllülükle elimizden gelenin en iyisini yapacağız” diye söz veriyor.

'Yoksullarla Konser'in beşincisi olacak. Önceki edisyonlara Daniel Oren, Speranza Scappucci, Ennio Morricone ve Nicola Piovani katılmıştı. Konsere Hans Zimmer'ın yanı sıra şef ve besteci Marco Frisina ve besteci Dario Vero da katılacak. Onlara, Avrupa'nın dört bir yanından 70 müzisyenden oluşan “Nova Opera Orkestrası” ve bu yıl 40. yılını kutlayan Roma Piskoposluk Korosu eşlik edecek.

“Yalnızca yoksullar için bir şeyler yapmak değil, aynı zamanda onlara güzellik vermektir. Onlar bizim onur konuklarımız. Bu onlara karşı bir sevgi gösterisidir. Müzik sadece eğlence, mesleki veya sanatsal başarı değildirama aslında farklı insanları birleştirme ve herkesi yüceltme yeteneğine sahip bir sevgi jesti” diyor Marco Frisina.

Bu nedenle Vatikan, 8.000 sandalyeden 3.000'ini “etkinliğin 'şeref konuğu' olacak tüm dil ve dinlerden ihtiyaç sahibi kardeşlerimize” ayırdı. Ayrıca Vatikan sizi akşam yemeğine de davet edecek.